Bel fıtığı ameliyatsız Robotik lazer tedavisi

Robotik lazer tedavisi bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemi olarak kullanılır. Amaç bel fıtığı ameliyatı olmadan hastaların iyileşmesini sağlamaktır. Patlamış bel fıtığı dahil bütün bel ve boyun fıtıklarında kullanılır. Sinir üzerindeki ödemi azaltır, kan akımını artırarak sinirin iyileşmesini sağlar. Herhangi bir ön hazırlığa gerek kalmadan doğrudan uygulanır. Hastada bir ağrıya, acıya neden olmaz. Robotik lazer tedavisi seansı 8-15 dakika sürer. Bir kremden, bir masajdan daha güvenilirdir. Robotik lazer tedavisi bel fıtığı ameliyatına alternatif ameliyatsız bir çözüm sunabilir. Girişimsel ameliyatsız yöntemleri; nokta atışı regresyon, nükleoplasti, radyofrekans gibi yöntemlerin etkinliğini artırabilir.

Robotik lazer tedavisi nedir?

Robotik lazer tedavisi robotik baş yardımıyla lazerin iyileştirme özeliği yüksek olan dalga boyundaki ışınları derin dokulara kadar ileten bir sistemdir. Bel fıtığı robotik lazer bel ve boyun ağrılarında herhangi bir cerrahi gerektirmemesi, uzun süre ilaç kullanımının olası yan etkilerinden kaçınma gibi avantaj sağlar. Bel fıtığı ameliyatsız tedavi yöntemlerinden robotik lazer tedavisi girişimsel olmayan bir işlemdir. Robotik lazer tedavisi bel fıtığında kullanıldığı gibi boyun fıtığı ve diğer kas eklem hastalıklarında da kullanılır. Dokuya herhangi bir girişim olmadan, temas olmadan uygulanması önemli bir avantajdır. Diğer ameliyatsız tedavilerine göre neredeyse hiçbir riski yoktur. Bir masajdan, kremden daha güvenli bel fıtığı ameliyatsız tedavi yöntemidir.

robotik lazer tedavisi
Robotik lazer tedavisi

Robotik lazer tedavisi bel fıtığı ameliyatı sonrası geçmemiş ağrılarda, bel fıtığı ameliyat sonrası nüks durumunda da kullanılabilir.

İnsanların yüzde sekseni hayatın bir bölümünde bel ağrısı çekmektedir. Bunların yüzde 20 si ciddi bel ağrıları olabilmektedir. Bunların tedavisi ilaç tedavileri, fizik tedavi ve bazı hastalarda cerrahi müdahale gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Robotik lazer tedavisinin; ağrının azaltılması, fonksiyonların artırılması ve dokunun yenilenmesi gibi faydaları vardır. Bu yöntemin risksiz bir yöntem olması önemli bir avantajdır. Tek başına uygulanabileceği gibi diğer tedavilerle kombine edilebilir. Böylece diğer tedavilerin faydasını artırır. Bu yöntemler bel fıtığı nükleoplasti, bel fıtığı nokta atışı tedavisi ve radyofrekans tedavileridir.

Robotik lazer tedavisi hangi hastalara iyi gelir?

Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemlerinde teknolojinin gelişmesi ile daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Günümüzde bu güçlü cihazlar sayesinde özellikle bel fıtığında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Robotik lazer tedavisi her seviyede bel fıtığında uygulanabileceği gibi patlamış fıtıklarda da uygulanabilir. Bel fıtığı ameliyatı olmak istemeyen hastalar, ameliyat olamayacak kronik hastalıkları olan hastalarda robotik lazer tedavisi çözüm olabilir. Hastaların cerrahi olmadan vücut bütünlüğü bozulmadan ağrılarından kurtulması hasarlı dokunun iyileşmesi olabilmektedir. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerden fayda görmemiş dirençli bel ve boyun fıtıklarında kullanılabilir. Bunun yanında travma sonrası oluşmuş kas ve iskelet sistemi ağrılarında ve doku ödeminde hızlı bir iyileşme sağlayabilir.

bel fıtığı siyatik ağrısı
Beı fıtığı ameliyatsız tedavi

2016 yılında yayınlanan bir yayına göre robotik lazer tedavisindeki düşük yoğunluklu lazer tedavisi hücre zarındaki reseptöre ve oradan hücrenin enerji merkezindeki mitokondriye mesajlar gönderiyor. Bu mesajlar hücreyi kontrol eden DNA ya ulaşıyor. Böylece hücrenin etkin bir şekilde çalışması sağlanıyor. Enerjisi yükselen ve bilgi alan hücreler daha iyi çalışırlar. Bu lazer ışınların etkilediği kemik, kıkırdak, kas, bağ ve hücrelerden oluşan dokulara fayda sağlamaktadır. Düşük yoğunluklu lazer tedavisi dokuyu lokal etkileyerek ve sistemik olarak kan ve akupunktur noktalarını etkileyerek iyileşme ve yenilenmesini sağlamaktadır.

Robotik lazer uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Robotik lazer tedavisinde herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Hasta muayene sonrası hastalıklı bölge belirlenir. Hastanın bel bölgesine uygulandığında hasta yüzüstü yatar. Bel bölgesine uygulanacak alan belirlenir sisteme girilir. Robotik lazer 20 cm uzaktan hedeflenen bölgeyi lazerle eşit olarak tarar. Tedavi protokolleri ödem, ağrı, biyostimulasyon ve ekleme yönelik tedavilerdir.

Spocularda robotik lazer tedavisi uygun mudur?

Sporcu yaralanmaları başında ani hareketlerde ortaya çıkan kas gerilmeleri ve yırtılmalarıdır. Klasik tedaviler ilaç tedavileri ve dinlenmelerdir. Bu istirahat süreleri 1 haftadan 6 haftaya kadar sürmektedir. Robotik lazer hasarlı bölgeye uygulandığında ağrının hemen kesilmesini ödemin azalmasını ve iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Bunun yanında kas kramp ve spazmlarını çözmektedir.

spor yaralanması robotik lazer tedavisi
spor yaralanması robotik lazer tedavisi

Robotik lazer tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Robotik lazer tedavisi ağrısız bir işlemdir. Hastada herhangi bir ağrı oluşturmaz.

Genel olarak zararsız bir işlemdir. Güneş ışığına hassasiyeti olanlar dikkatli olmalıdır. Gebelerde önerilmezi.

Robotik lazer tedavisinin fizyolojik etkileri nelerdir?

-Hücre zarının sağlığının artırılması.

-Kolajen üretiminin artırılması.

-Sağlıklı dolaşım için yeni damar oluşumunun artırılması.

-Bağışıklık sistemin desteklenmesi.

-Artan endorfin üretiminin artırarak ağrının kesilmesini sağlar.

-Lenf drenajını artırarak toksin maddelerin uzaklaşmasını sağlar.

-İnflamasyon azaltarak antioksidan madde üretimini artırarak doku iyileşmesini stimüle eder.

-Düşük seviyeli lazerden gelen ışınları anormal çalışan hücreler emer.

-Sinir ağrısının azalması ve sinir iyileşmesinin artması.

Robotik lazer tedavisinde yapılan bilimsel çalışmalar

Robotik lazer tedavisi hakkında doku iyileşmesi, ağrı giderilmesi, fonksiyonların artırılması ve sinir iyileşmesi alanında çalışmalar bulunmaktadır. Düşük yoğunluklu lazer tedavisini iyileşmeyi doku yenilenmesini destekler. 2016 da düşük yoğunluklu lazer tedavisi hakkında yapılan meta analizinin bel ağrılarında faydalı olduğunu buldu.

Robotik lazer tedavisi sinir ağrısının azaldığı ve sinir iyileşmesinin artırdığı göstermiştir. Robotik lazer tedavisinin sinir iyileşmesi üzerindeki hayvan deneylerinde gösterilmiştir.

Hayvan deneylerinde tamir edilen sinirlerin düşük yoğunluklu lazer tedavisi ile daha hızlı iyileştiği gösterilmiştir. Spesifik olarak 880 dalga boyundaki lazer ışınların iyileşmeyi daha hızlandırdığı göstermiştir. Çalışmalar bel fıtığı ameliyatsız tedavi olarak etkinliği gösterilmiştir.

Fonksiyonel iyileşme üzerinde 2022 de yapılan bir meta analiz hem düşük yoğunluklu hem de yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin spesifik olmayan kronik bel ağrısının ağrısını azaltıcı ve fonksiyonları artırdığı göstermiştir. Lazerin akupunktur da kullanılabilir.

Robotik lazer tedavisi kaç seans gerekir?

Robotik lazer tedavisi hastanın durumuna göre uzman doktor tarafından belirlenir. Hastanın MR ve diğer görüntülemeleri incelenir, özel tedavi programı ayarlanır. Robotik lazer tedavisi patlamış fıtıklarda ilaçların, iğnelerin kesmediği ağrılarda erken uygulandığında tek seans bile ağrıyı 5-10 dakika içerisinde kesmektedir. Ağrısız iğnesiz narkozsuz bir tedavidir. Robotik lazer tedavisi bel fıtığın neden olduğu siyatik ağrısında çok tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bel fıtığı ameliyatsız tedavilerinde herhangi bir riski olmayan bir yöntemdir. Patlamış bel fıtıklarında diğer tedaviler nokta atışı tedavisi ve regresyon tedavileri ile kombine edilerek yapılabilir.

Bel fıtığı ameliyat sonrası nüks etmiş hastalarda robotik lazer tedavisi ağrının ödemin azalmasını sağlayabilir. Bel fıtığı robotik lazer tedavisi düşük yoğunluklu 808 ve 905 dalga boylarında lazer ışınları kullanır. 808 dalga boyundaki lazer devamlı dalgalı bir ışın sağlarken, bunun yanında 905 dalga boyundaki lazer darbeli şekilde ışın göndermesini sağlar. 808 dalga boyundaki ışınlar derin dokulara geçerek ödemi ve inflamasyonu azaltır. 905 dalga boyundakiler derin dokulara geçerek ağrının hemen kesilmesini sağlar.

Robotik lazer tedavi hastaya özel programlarla yapılmaktadır. Bunlar hastanın kilosuna taranacak alanın büyüklüğüne hastalığın akut veya kronik olmasına bağlı olarak özel tedavi protokolleri sağlamaktadır. Bunun sayesinde hızlı bir şekilde hastaya özel program uygulamak mümkündür. Akut şikayetlerle gelen bacağa vuran bel ağrılarında 1-5 seans kronik şikayetlerle gelen bel ağrılarında 8-12 seans tedavi gerekebilir. Diğer tedavilerle nokta atışı , regresyon tedavileri ile kombine edildiğinde sadece 1-2 seans yeterli olabilmektedir. Robotik lazer tedavisi hastanın bel ağrıları ilaçlar egzersizlerle geçmiyorsa ne kadar erken yapılırsa başarı oranı artar. Bel fıtığı ameliyatına gerek kalmadan bel fıtığı ameliyatsız tedavi alternatifi sunar. Doku kesisi olmadığı için iyileşme hızlıdır.

author avatar
opdrubeydullahsevgili1